2010-11-04 10:56:12• hírek • Szatmar.ro

Holland lecke, utolsó vizsga

Bár már három fordulón is túl vannak a csapatok, a Debrecen és a Steaua továbbra is első győzelmére hajt a labdarúgó Európa-ligában. Sőt, a magyar bajnok már egy pontszerzéssel is történelmet írna, hisz még egyetlen egy csoportmeccset (legyen szó Bajnokok Ligájáról vagy EL-ről) sem tudott veretlenül befejezni. Megkockáztatjuk, ez nem a Phillips-stadionban következik majd be.

A Debrecen mindenképpen javuló formát mutat az EL-ben, hisz a nyitókörben az ukrán Metaliszt Harkivtól elszenvedett 5-0-ás vereség után a Koman Vladimirral felálló Sampdoria otthonában 1-0-s vereséggel zárt, majd legutóbb a mostani rivális, azaz a Dzsudzsák Balázst foglalkoztató PSV ellen már sikerült betalálni, igaz, így is 2-1-es holland siker született. Herczeg András, a magyar bajnok trénere elégedett lehetett fiai hazai produktumával, mivel két hete csak rendkívül peches körülmények között kapott ki csapata. Ennek ellenére elmondta, szeretné, ha a gárda többet tartaná a labdát elől és többet támadna. „Ellenfelünk futballistái labdabiztosak, jól passzolnak, az összecsapásnak ők az esélyesei, de szeretnénk megnehezíteni a dolgukat legalább annyira, mint két héttel ezelőtt Budapesten. Várhatóan az Eindhoven irányít majd a meccsen, de erre felkészültünk, s fontos, hogy fegyelmezettek és szervezettek legyünk" - mondta a klubmenedzser.

A Debrecen, amely nem számíthat Kabát Péter, Farkas Balázs, Kulcsár Tamás és Szűcs István szolgálataira, már nem igazán kalkulálhat a továbbjutással, míg Dzsudzsákéknak nyerniük kell. Ha ezt nem teszik meg, akkor abban a valószínű esetben, ha Koman és a Sampdoria legyőzi odahaza a Metalist Harkivot, igen sűrű lenne az élmezőny.


A meccsen biztosan nem lesz ilyen üres a Phillips-stadion
A meccsen biztosan nem lesz ilyen üres a Phillips-stadion fotó: dvsc.hu


Valamivel több esélye van első győzelme megszerzésére a Steauának: egyrészt, mert otthon játszik, másrészt pedig mert az Utrecht nem a PSV: míg ugyanis az eindhoveniek csak a hétvégén szenvedték el első vereségüket a bajnokságban és visszaestek a második helyre, addig az utrechti piros-fehérek a hetedik helyet foglalják el a tabellán. Ráadásul a hétvégi, Den Haag elleni vereség alkalmával megsérült egyik legveszélyesebb játékosuk, a zambiai Jacob Mulenga. Ott lesz viszont a pályán az a Mihai Nesu, aki a Steauában nevelkedett, majd hét év elteltével 2008-ban 1,2 millió euró fejében igazolt mostani csapatához.

Két héttel ezelőtt a hollandok lényegesen jobban játszottak ellenfelüknél, az akkori vendégek mégis egyenlíteni tudtak, úgy, hogy helyzetet sem tudtak kialakítani: Alje Schut saját kapujába fejelt. Ez jól mutatja a csapat gyenge pontját, a bajnokságban 12 forduló alatt már 17-szer kapitulált a csapat hátsó alakzata. Ráadásul idegenben kifejezetten nem érzi jól magát az Utrecht: hét meccsből ötöt elveszített, és csak kettőt nyert meg - igaz, az egyiket az Ajax otthonában.

Ami a román rekordbajnokot illeti, amint azt már megszokhattuk, a hangulat nem túl nyugodt, főleg a hétvégi, besztercei vereség után. Bonfim és Emeghara sérülése miatt Marius Lacatusnak kockáztatnia kell, így jobb oldali védőként vélhetően Martinovics kap majd lehetőséget, aki egyrészt középső védő, másrészt pedig idén csak egy kupameccsen kapott bizalmat. Brandannak, Galamaznak és Bilascónak nincs játékjoga, Kapetanosz pedig sérült. Utóbbi kettő kiesése azt jelenti, hogy a román gárda csak két csatárra számíthat: Stancura és Surdura.


Nesu nevelőegyesülete otthonában bizonyítana fotó: fcutrecht.nl
Nesu nevelőegyesülete otthonában bizonyítana fotó: fcutrecht.nl


Mindkét csapatnak győzelemre lenne szüksége ahhoz, hogy tovább reménykedjen, igaz, ez a kijelentés egyaránt megállja a helyét a csoport másik két együttesével szemben is. A másik találkozón a Liverpool a Napolit fogadja: az angolok mintha kezdenék összeszedni magukat a bajnokságban, utóbbi két meccsüket megnyerték. A Napoli azonban idén remekel idegenben: a hazai pontvadászatban 15 pontjából tízet idegenben szerzett.

Ami a többi csoportot illeti, a Juventus és a Leverkusen saját szurkolói előtt tehet döntő lépést a továbbjutás felé. Az eddig százszázalékos Stuttgartra az eddigi legnehezebb összecsapás vár a spanyol fővárosban a Getafe ellen, míg a Porto saját közönsége előtt őrizheti meg hibátlan mérlegét a Besiktas ellenében. Az este egyik rangadóján a Paris St.Germain a Dortmundot fogadja, míg a Gent visszavághat a Sporting Lisszabonnak: a portugálok a José Alvalade stadionban egy ötöst rúgtak a belgáknak. Nem vár könnyű meccs Juhász Rolandra és az Anderlechtre sem Athénban, míg a Villarreal néhány kilométerrel arrébb Szalonikiben izzadhat majd meg.

A csütörtöki program:
A csoport:

Lech Poznań -Manchester City 20.00
Juventus -Red Bull Salzburg 20.00 DigiSport.hu, Sport.ro
B csoport:
Rosenborg - Atlético Madrid 20.00
Bayer Leverkusen - Arisz Szaloniki 20.00
C csoport:
Gent - Sporting Lisboa 20.00
Levszki Szófia - Lille 20.00
D csoport:
PAOK Szaloniki -Villarreal 20.00
FC Bruges - Dinamo Zagreb 20.00
E csoport:
BATE Boriszov - Sheriff Tiraspol 20.00
Dinamo Kijev - AZ Alkmaar 20.00
F csoport:
CSZKA Moszkva - Palermo 20.00
Lausanne - Sparta Praha 20.00
G csoport:
Hajduk Split - Zenit 22:05
AEK Athén - Anderlecht 22:05
H csoport:
Odense - Young Boys 22:05
Getafe - VfB Stuttgart 22:05
I csoport:
Sampdoria - Metaliszt Harkiv 22:05
PSV Eindhoven - Debreceni VSC 22:05
J csoport:
Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund 22:05
Sevilla - Karpati Lviv 22:05
K csoport:
Steaua Bucuresti - Utrecht 22:05 ProTV
FC Liverpool - Napoli 22:05 DigiSport.hu
L csoport:
Rapid Wien - CSZKA Szófia 22:05  
FC Porto - Besiktas 22:05

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: